<< Vissza
Meghosszabbodhat az illegális kutakra vonatkozó moratórium

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezte az illegális kutak engedélyeztetésére vonatkozó moratórium 2020-ig történő meghosszabbítását. A NAK jelenleg azon dolgozik, hogy az illegális kutak fennmaradási engedélyezése minél egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban megtörténhessen.


A NAK még 2016-ban kezdeményezte azt a törvénymódosítást, miszerint az illegálisan kialakított kutak fennmaradását 2018. december 31-ig bírságmentesen lehessen engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál. A 2016-ban életbe lépett moratóriumot megelőzően azt a vízhasználót, aki vízjogi engedély nélkül hozott létre vízkivételt biztosító létesítményt, a vízügyi hatóság kötelezhette a kivételezés megszüntetésére vagy felfüggesztésére, illetve magának a kútnak az átalakítására, és indokolt esetben annak megszüntetésére. Ezen kívül akár 1 millió forintig terjedő bírságot is ki lehetett szabni a vétkesre. A törvénymódosítás amellett, hogy eltörölte ezeket a szankciókat, lehetővé tette, hogy a legálissá vált kutak tulajdonosai európai uniós pályázatokon is indulhassanak. A visszajelzések alapján számos gazdálkodó élt a lehetőséggel.

Összhangban az uniós Víz Keretirányelv stratégiatervének 2021-ig elkészítendő felülvizsgálatával, valamint a Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztési felhívásának 2020. augusztus 3-i utolsó benyújtási lehetőségével – az uniós források biztonságos lehívása érdekében – a moratórium 2020 végéig történő meghosszabbítását kezdeményezte a NAK. Erről a napokban tárgyal a kormány.

A jelenlegi törvénymódosító javaslat szerint mentesülne a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a személy, aki az engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített, vízkivételt biztosító vízilétesítmények – többek között a mezőgazdasági célú, a zártkerti, illetve a házi vízigényt kiszolgáló kutak – vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárását 2020. december 31-ig kérelmezi.
 
(nak.hu)
Felhasználó név Jelszó Elfelejtett jelszó    Regisztráció


Eddigi hozzászólások