Köszöntő

 

Ha szeretne többet tudni a Tisza középső részén fekvő Tiszaugról, Magyarország egyik gyöngyszeméről, tegyen velem egy kirándulást.

A falu természeti kincseiben bővelkedő, az itt élő emberek barátságosak, melegszívűek és vendégszeretők. A házaik az Élő- és a Holt-Tisza ölelésében fekszenek.

Budapest irányából a Tisza-hídon áthaladva jobbra fordulunk. Azonnal vadregényes táj fogad minket, hiszen az Élő-Tisza árterületét vadszőlővel befutott hatalmas ősfák szegélyezik. Szemben a Holt-Tisza látványa már megállásra kényszerít, hiszen gyönyörű tavirózsa szőnyeg fedi az egész víztükröt.

Továbbhaladva érünk a főúton lévő Tájházba, ez a Tiszaugi Falusi Turizmus Kiemelten Közhasznú Egyesület első nagy alkotása, amit 1997-ben hoztak létre. A Tájház Tiszaug hagyományait, múltját hivatott bemutatni. Három részből áll: az első szinten található az úgynevezett tisztaszoba, itt látható az országban ritkaságnak számító Ágostoni Evangélikusok házi faragott oltára is. De ezen a szinten ismerhetik meg a látogatók Tiszaug halászati hagyományait is. Az 1870-es években épült, gyönyörű boltíves pince ad helyt a szüreti munka teljes folyamatának bemutatásával, szőlőlugassal, élethű szüretelő bábukkal és eszközökkel.

A Tájház mellett gyönyörű barokk kovácsoltvas kaput láthatunk, mely a hajdani Rákóczi vadászkastély bejáratát ékesíti. (Számtalan festményen szerepel a kapu, amint a Fejedelem előtte áll a lovával.)

Emlékparkunkba egy faragott alföldi juhász látható, botjára támaszkodva őrzi a csendet. Itt látható még egy kopjafa, mely őrzi az akotók és gyerekalkotók nevét.

Még a főúton, egy székely kapuhoz érkeztünk. Itt Tiszaug Aranykoszorús fafaragó mestere lakik: Balás Edéné.
Az állandóan megtekinthető fafaragási galériájában nagy szeretettel fogadja a hozzáérkező látogatókat. (Tel.: 70/289-3207)
De ez az otthon ad helyet a minden évben megrendezett kézműves tábornak is. Itt a fafaragó otthonában lehetőség van, hogy kreatív építő és inspiráló tevékenységek mellett élményekkel, ötletekkel gazdagodva, de legfőképpen boldogan alkothassanak a gyerekek, hogy érezzék, nem csak nekik volt fontos a tábor közössége, ők is fontosak voltak a közösség számára.

Tiszaug határában található a "Körtvélyes" természeti értékeink egyike. A vadkörtés, galagonyás liget, mely ebben a formájában ritka, ökológiai megfigyelés alatt áll. Az őshonos fák árnyéka menedéket nyújt ritka madárfajoknak is.

A Holt-Tisza partjának egy része szabadkempingezésre és strandolásra ad lehetőséget.

A falunkban 1997 óta működik a Falusi Turizmus, öt vendégfogadó házzal. Az egyesület a falu arculatának szépítését, megújítását, a falusi funkció megtartását, a népi hagyomány ápolását, régi mesterségek művelését és oktatását és nem utolsó sorban a hagyományörző tevékenységek megtartását tűzte ki céljául.

Ha felkeltettük érdeklődését és vendégünk lesz Tiszaugon, nyugodt pihenést, családias vendégfogadást tudunk biztosítani, ezenfelül lehetőség nyílik az alábbiakra is: horgászás, vadászat, vízi sportolás, lovaglás, sétakocsikázás.

Minden kedves idelátogató vendéget szeretettel várunk!

Káré Gábor

polgármester