Köszöntjük weboldalunkon!

Egy nap Tiszaugon

Községünk Budapesttől 120, Kecskeméttől 30 km-re keletre a 44 sz. főút mellett, a Tisza hídnál található. A falu szélén ámulatba ejtő tölgy matuzsálemek állnak őrt. 160 éve Ferenc József felesége Erzsébet királyné tiszteletére ültették, akit leginkább Sissyként említünk.

Kis ideig a gát tetején visz az utunk a falu felé, és perceken belül a folyóhoz érkezünk.

" A folyó oly símán, oly szelíden

Ballagott le parttalan medrében,

Nem akarta, hogy a nap sugára

Megbotoljék habjai fodrába."

/ Petőfi/

A hullámtér a Natura 2000 területeihez tartozik. Az Európai Unióhoz csatlakozásunk idején Nemzeti Parkjaink kijelölték a közösségi jelentőséggel bíró vadon élő állat- és növényfajok kiemelt jelentőségű élőhelyeit.  A falu határában emellett még jó néhány terület került e listára.

A hídtól északra eső folyó menti terület a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet része, amely a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartozik.

A hídtól délre viszont a Kiskunsági Nemzeti Park területeivel találkozhatunk. A kilenc különálló egységből álló Kiskunsági Nemzeti Park területe 53.000 ha. Mozaikos területi adottságait az elmúlt évszádok környezet-átalakításainak köszönheti.

Élőhelyeit nagyobb részben szikes és homok puszták alkotják. Vizes élőhelyei szikes tavak, továbbá mocsarak és lápok, valamint Tisza-menti holtágak. A tanyasi gazdálkodás, a pusztai állattartás és a mezőgazdasági kultúra hagyományai a természeti rendszerekkel együtt határozzák meg a kiskunsági táj egyedi arculatát. Innen keletre találjuk a nemzeti park Szikra és az Alpári-rét nevű területét, mely erdők övezte holtágaival és az Alpári-rét csodálatos madárvilágával várja a kirándulókat. Ez magyarázza, hogy a Kiskunság természeti szépségei neves írókat és költőket is megihlettek, e táj szerelmese volt Petőfi Sándor, Móra Ferenc, Nagy Lajos, Tömörkény István, Erdei Ferenc.

Az ártér hatalmas fáit dúsan befutja a vadszőlő. Néhány utcácskájában a Tisza csendjét tisztelő családok pihennek, időnként küzdenek a szeszélyes folyóval. A part háborítatlan szépségű, ahol június közepén kérészek rajzását figyelhetjük meg. Ez a partszakasz az extrém vízi sportok művelőinek helye, akik a gát tövében álló Club Hotel Pegasus*** vendégei. Egy kiadós úszás után folytassuk utunkat a falu felé. A sportpályát ősfák szegélyezik, ahonnan már csak pár lépés a holtág. Továbbhaladva érkezünk a késő barokk stílusú református templomhoz, mely 1797-ben épült.

Ezután  a Luby-Bánhidy udvarházhoz érkezünk. 1948-2009-ig ebben az épületben működött az általános iskola. Egy ideig még a könyvtárnak adott otthont, ma sajnos üresen áll. Érdekes, hogy gróf Üchtritz -Amade Emilné sz. báró Bánhidy Stefánia maga is több könyvet írt. "Mondhatjuk azt is, hogy a bárónő a falu, s az akkor még Nagy-Magyarország határain túl is ismert volt. Semiramis c. regényét ugyanis olaszra, németre és angolra is lefordították!" - olvashatjuk vitéz Tiszaugi-Szabó Tamás, 80 éves az öreg híd c. könyvében, mely Tiszaugi életképek címmel jelent meg 2009-ben. Bánhidy Stefánia 1788-ban építtette udvarukon a katolikus kápolnát.

A hagyomány szerint az épület korábban II. Rákóczi Ferenc kedves vadászkastélya volt. Több festmény is ábrázolja, amint megköti lovát a gyönyörű barokk kapu egyik oszlopához, vagy a fához, melyet a közelmúltban ki kellett vágni. Emlékét  fából faragott Rákóczi és Mikes Kelemen szobor őrzi Balás Edéné aranykoszorús fafaragó mester alkotóházában, melyet a székely kapuról ismernek fel. Ő nevéhez fűződik a helytörténeti gyűjtemény létrehozása is.

A megújult egykori magtár épülete és duplahajós pincéje bejelentkezés után látogatható: 20/416-4789. Ha megéheznek a

barangolásban, ebédeljenek meg a Korona Vendéglőben, vagy a Zöld Elefánt Sörözőben, mely vendégasztal szolgáltatást kínál.

A falu közepén igyanak az artézi kút friss vizéből.

Közöttünk él Olar Mircea, aki fa szeletekbe égeti álmait, munkáival gyakran képviseli kis falunkat. Így vall önmagáról:

" A fa égetetti illata engem is megfertőzött, így megpróbálkoztam a természet elvű ábrázolási móddal, merített papír, fa és bőr irogravúrozásával."

Ezt követően kanyarodjanak vissza az egykor Bánhidy udvarházhoz. Az épület a Holt-Tisza parton áll. A lankás gondozott part horgászok kedvelt helye. Itt kenukat kölcsönözve folytathatják útjukat. Nyugat felé evezve a tavirózsákhoz jutnak, kelet felé a strandra, ahol a Vándor Büfénél kikötve csillapíthatják szomjukat. A kellemes, gondozott part pihenésre, úszásra kiválóan alkalmas.

Innen gyalog érdemes  folytatni útjukat a Körtvélyesbe, A több mint száz esztendős őshonos vadkörtefáiról ismert körtvélyesi legelő természetvédelmi oltalom alatt áll. Valaha ez a terület szikes tó volt. A galagonyás liget ebben a formájában ma már ritka növénytársulás. Számos madárféle talál benne menedéket, mint a nagykócsag, rétihéja, szürke gém és számos énekesmadár.

Hazatérés előtt még érdemes visszatérni a Steer kastély felé vezető út jobb oldalán elterülő rétre, ahol június közepén tömegével virágzik a jótékony hatású kakukkfű. Teája gyógyító hatású köhögés, légcsőhurut esetén, rendszeres fogyasztása az allergiásoknak nyújt segítséget. Itt gyűjthetünk még kamillát, orbáncfüvet.  Otthon levegős helyen, de ne napon szárítsák!

Ősszel, télen kortyolgatva bizonyára eszükbe jut Tiszaug, és az itt eltöltött egy-két nap.

Az út vége a Steer kastélyhoz vezet, mely jelenleg gazdátlan.  Itt említem az egykori Radvány-kastélyt, amely ma a Szőke Tisza

Fogyatékosok Otthonának része, ezért a szépen felújított épületre csak kívülről vethetünk egy pillantást. Nem messze az

egykori homokbányában, melyet Csapcsal néven emlegetünk, hatalmas partifecske telepet figyelhetünk meg, de tanyáznak itt gyurgyalagok is. Alkonyat előtt érdemes elsétálni a szürke marha gulya szálláshelyére, mert ekkorra már hazaterelik őket éjjeli szállásukra. Több bivaly és szamár is látható közöttük. Május közepén egy rendezvénnyel kísérve a gulyát kihajtják az Alpári- rétre. A hídon való átkelésük igazi látványosság:https://www.youtube.com/watch?v=U1rfJqWfjX4

A nap lemenőben, ideje visszaindulni a kenukkal.Fáradtak, és nincs már kedvük egy újabb utazáshoz hazáig? Töltsék az éjszakát a Gólya Vendégházban. Tel: 30/185-1206.

Köszönöm a figyelmüket, remélem sikerült felkelteni érdeklődésüket, és valóban ellátogatnak hozzánk.

Szeretettel várjuk!

Gugolyáné Légrádi Edit

INFORMÁCIÓK

Adatkezelési tájékoztató

ÜGYFÉLFOGADÁS

Hétfő: de. 8-12 du. 13-16

Kedd: de.8-12 du. NINCS

Szerda: de.8-12 du.13-16

Csütörtök: Ügyfélfogadási szünet

Péntek: de. 8-12 du. NINCS

Hétvége: Ügyfélfogadási szünet

KAPCSOLAT

Tiszaug Község Önkormányzata

6064 Tiszaug, Rákóczi út 51.

Tel: +36 56/328-001

Email: polgarmester@tiszaug.hu

TÉRKÉP

Tiszaug község önkormányzata © 2020 Minden jog fenntartva. | Az oldalt Donkó Balázs készítette.